Moduł Użytkownicy służy do dodawania osób zarządzających w przedsiębiorstwie i nadawania im uprawnień.


Użytkownicy wyświetlani są w porządku alfabetycznie rosnącym ze względu na dane znajdujące się w drugiej kolumnie. Klikając na nagłówek wybranej kolumny zmieniamy sposób sortowania ze względu na dane znajdujące się w wybranej kolumnie. Klikając ponownie na ten sam nagłówek kolumny, zmieniamy sposób sortowania z rosnącego na malejący lub z malejącego na rosnący.



Narzędzia w module Użytkownicy:


  • Ustawienia tabeli
  • Podgląd wydruku
  • Drukuj
  • Pomoc
Wyświetlane kolumny tabeli z danymi:


  • Nazwisko - nazwisko użytkownika
  • Imię - imię użytkownika
  • Dział firmy - nazwa działu firmy przypisana do użytkownika
  • Powiadomienia pracowników - zaznaczenie pozwala na wyświetlanie się na pasku Powiadomienia wszystkich aktywnych zdefiniowanych zdarzeniach w module Pracownicy
  • Uprawnienia administratora - nadanie uprawnień jakie posiada Administrator (Użytkownik z przyznanym uprawnieniem Administratora nie ma możliwości nadania uprawnień Administratora innym użytkownikom)


Administrator programu

Głównym administratorem programu jest użytkownik domyślnie nazwany "Administrator", który dodatkowo wyróżniony jest w tabeli kolorem jasno-fioletowym. Zarządzanie użytkownikami, działami oraz parametrami programu odbywa się tylko z poziomu administratora. Konto Administratora ma domyślnie ustawione pełne prawa do edycji oraz przypisany dział "Dowolny". Zmiana tych parametrów jest zablokowana.


Podręczne menu

Aby wyświetlić podręczne menu należy kliknąć prawym przyciskiem myszki na wybranej pozycji lub w dowolnym miejscu w oknie.


Dodaj [Ins]

Edytuj

Usuń [Del]

Ustawienia tabeli

Eksportuj

Podgląd wydruku

Drukuj

Szybkie drukowanie

Szablony


Dodanie nowego użytkownika

Aby dodać nowego użytkownika należy kliknąć ikonę  lub z podręcznego menu wybrać opcję "Dodaj" lub wcisnąć na klawiaturze przycisk "Insert". Na ekranie pojawi się okno "Użytkownik" z zakładkami "Dane" oraz "Uprawnienia".



Dane zakładki "Dane":


  • Imię - imię użytkownika
  • Nazwisko - nazwisko użytkownika
  • Dział firmy - nazwa działu firmy, do którego administrator nadał prawo
  • Dane poufne -  informacja o przyznanym poziomie uprawnień do danych poufnych
  • Uprawnienia administratora - informacja o przyznaniu dla użytkownika innego niż Administrator uprawnień administratora (za wyjątkiem uprawnienia do przyznawania uprawnień administratora innym użytkownikom)
  • Blokada bieżącej edycji kalendarza - informacja o ograniczeniu uprawnienia do bieżącej edycji kalendarza
  • Powiadomienia o pracownikach - informacja o przyznanym uprawnieniu do widoczności powiadomień o pracownikach
  • Powiadomienia o maszynach - informacja o przyznanym uprawnieniu do widoczności powiadomień o maszynach
  • Powiadomienia o narzędziach - informacja o przyznanym uprawnieniu do widoczności powiadomień o narzędziach
  • Ustaw hasło - informacja o możliwości ustanowienia hasła dostępu
  • Hasło - hasło dostępu do programu dla użytkownika
  • Powtórz hasło 



Wyświetlane parametry zakładki Uprawnienia:


  • Nazwa - nazwa działu/moduły programu
  • Aktywny - informacja o aktywności działu/modułu
  • Edycja - informacja o możliwości edycji działu/modułu programu
  • Dane poufne - informacja o nadanym poziomie poufności działu/modułu programu



Aby wyłączyć aktywność całego działu użytkownikowi należy w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia po przez dwuklik w komórce wybranego działu w  kolumnie "Aktywny" wyłączyć "P".

Aby wyłączyć aktywność wybranego modułu użytkownikowi należy w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia po przez dwuklik w komórce wybranego modułu w  kolumnie "Aktywny" wyłączyć "P".


Aby nadać uprawnienie do edycji danych użytkownikowi należy po pierwsze zaznaczyć w zakładce Użytkownik/Parametry odpowiedni parametr, a następnie w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia przyznając prawo do edycji najpierw wybranego działu a następnie wybranego modułu/modułów po przez dwuklik w wybranej komórce kolumny "Edycja".


Po uzupełnieniu danych należy wcisnąć przycisk "Ok", aby dodać użytkownika do bazy. W każdej chwili możemy zrezygnować z dodawania nowego użytkownika wciskając przycisk "Anuluj".

Ustawiając użytkownikowi prawo do edycji jednego z działów zezwalamy na pełną możliwość wprowadzania zmian, jak dodawanie, edytowanie i usuwanie. Brak prawa do edycji pozwala jedynie na przeglądanie danych bez możliwości jakiejkolwiek zmiany.


iDodatkowo Administrator w każdym module programu po przez opcję "Ustawienia tabeli" może nadać poziom poufności każdej kolumnie w tym module z osobna. Pozwala to na dodatkowe, oprócz przyznanych poziomów dostępu do danych poufnych użytkownika, uszczegółowienie dostępu do danych wybranych kolumn.


Edycja użytkownika

Aby edytować użytkownika należy zaznaczyć go w tabeli i kliknąć ikonę   lub z podręcznego menu wybrać opcję "Edytuj". Można także kliknąć dwukrotnie lewym przyciskiem myszki w dowolne pole wybranego użytkownika. Aby zatwierdzić wprowadzone zmiany należy kliknąć przycisk "Ok". Klikając przycisk "Anuluj" rezygnujemy z edycji parametrów użytkownika.


Usunięcie użytkownika

Aby usunąć użytkownika należy zaznaczyć go w tabeli i kliknąć ikonę  lub z podręcznego menu wybrać opcję "Usuń". Użytkownika domyślnie nazwanego "Administrator" nie da się usunąć.

Ustawienia tabeli

Informacje na temat ustawień tabeli znajdują się w dziale "Ustawienia tabeli".

Eksport

Aby wyeksportować dane należy z podręcznego menu wybrać jedną z opcji eksportu.

Podgląd wydruku

Wybierając z podręcznego menu opcję "Podgląd wydruku" lub klikając ikonę  możemy zobaczyć wygląd strony zanim zostanie wydrukowana.

Drukowanie

Aby wydrukować pracowników należy z podręcznego menu wybrać opcję "Drukuj" lub kliknąć ikonę . Drukowani są zawsze pracownicy z wybranej grupy widoczni w tabeli. Drukowanie pracowników odbywa się na podstawie wybranego szablonu.

Szablony

Informacje na temat szablonów znajdują się w instrukcji "Szablony wydruku".